top of page

Nasza autorska receptura na kremowe, aksamitne rozgrzanie – dzięki uprzejmości Maestro Czekolady Janusza Profus

Gorąca czekolada Buono

Ten wyjątkowy przepis powstał na potrzeby degustacji czekolady z imponującego, 10-kilogramowego serca wykonanego z belgijskiej czekolady, które wylicytowaliśmy podczas finału WOŚP w 2025 roku. Dzięki uprzejmości Mistrza Czekolady Janusza Profus, mogliśmy przekuć ten niezwykły dar w recepturę, którą dzielimy się dziś z Wami.

Image by Has Tahishi

Rozpuszczanie czekolady w aksamitnym mleku

 

  • 100 g czekolady (drobno pokrojonej)

  • 260 ml mleka, można dodać śmietankę: np. 170 ml mleka + 90 ml śmietanki 30% tłuszczu dla ekstra kremowego efektu

 

 

Przygotowanie:

W małym garnku (ok. 1 l) podgrzej mleko i śmietankę niemal do wrzenia, następnie zdejmij z ognia. Dodaj pokrojoną czekoladę i pozostaw na 5 minut, by powoli rozpuściła się w gorącym mleku. Na koniec dokładnie wymieszaj rózgą.

Nadanie czekoladzie jedwabistej gęstości

Po dokładnym rozmieszaniu ponownie postaw garnek na małym ogniu i podgrzewaj czekoladę, nieustannie mieszając rózgą. Doprowadź ją do pierwszego „bulknięcia” – w tym momencie napój nabierze wyjątkowej gładkości i aksamitnej gęstości. Na koniec możesz doprawić czekoladę według własnego uznania: odrobiną wanilii, cynamonem, kardamonem, ziarenkiem pieprzu, szczyptą soli lub płatkami chili, aby nadać jej unikalny charakter.

Życzymy Smacznego!

Zespół Buono

image.png
Image by Giancarlo Duarte

Shop rules

privacy policy

Returns and complaints policy

Payments supported by:

PAYU_LOGO_WHITE.png

Please visit us at:

  • Instagram
  • Facebook

Copyright © 2021 BUONO Delicatessen  |  All rights reserved.

bottom of page