top of page

Nasza autorska receptura na kremowe, aksamitne rozgrzanie – dzięki uprzejmości Maestro Czekolady Janusza Profus

Gorąca czekolada Buono

Ten wyjątkowy przepis powstał na potrzeby degustacji czekolady z imponującego, 10-kilogramowego serca wykonanego z belgijskiej czekolady, które wylicytowaliśmy podczas finału WOŚP w 2025 roku. Dzięki uprzejmości Mistrza Czekolady Janusza Profus, mogliśmy przekuć ten niezwykły dar w recepturę, którą dzielimy się dziś z Wami.

Image by Has Tahishi

Rozpuszczanie czekolady w aksamitnym mleku

 

  • 100 g czekolady (drobno pokrojonej)

  • 260 ml mleka, można dodać śmietankę: np. 170 ml mleka + 90 ml śmietanki 30% tłuszczu dla ekstra kremowego efektu

 

 

Przygotowanie:

W małym garnku (ok. 1 l) podgrzej mleko i śmietankę niemal do wrzenia, następnie zdejmij z ognia. Dodaj pokrojoną czekoladę i pozostaw na 5 minut, by powoli rozpuściła się w gorącym mleku. Na koniec dokładnie wymieszaj rózgą.

Nadanie czekoladzie jedwabistej gęstości

Po dokładnym rozmieszaniu ponownie postaw garnek na małym ogniu i podgrzewaj czekoladę, nieustannie mieszając rózgą. Doprowadź ją do pierwszego „bulknięcia” – w tym momencie napój nabierze wyjątkowej gładkości i aksamitnej gęstości. Na koniec możesz doprawić czekoladę według własnego uznania: odrobiną wanilii, cynamonem, kardamonem, ziarenkiem pieprzu, szczyptą soli lub płatkami chili, aby nadać jej unikalny charakter.

Życzymy Smacznego!

Zespół Buono

image.png
Image by Giancarlo Duarte
bottom of page